The Auto Show of the Future Is Already Here

A jövő auto showja már itt van

Rod Alberts mindazok ellenére, amit közel három évtized alatt látott Detroit éves autókiállításának ügyvezető igazgatójaként, enyhe hitetlenséggel bámult.

A közeli videoképernyőn figyelte, ahogy egy üres, autonóm autó leparkol, egy érzékelővel újratöltötte az akkumulátorokat vékony levegőn keresztül, majd visszatért az út szélére, hogy felvegye „utasait”.

Noha a rendezvény detroiti alsó földszintjéről irányították, maga a jármű több mint 7000 mérföldre volt, Sanghajban. Három kamera valós időben rögzítette a demonstrációt a kínai induló ZongMu Technology által kifejlesztett „automatizált inas” rendszerrel.

A forgó állványokon elhelyezkedő, hagyományos, csillogó új modellek mellett a legnépszerűbb autókiállítások nagy mennyiségű technikát és gyakorlati élményt kevernek, például vezetési szimulátorokat és virtuális valóság bemutatókat.

"A technológia itt marad," mondta Mr. Alberts, és megjegyezte az induló vállalkozások eredményeit az észak-amerikai nemzetközi autókiállításon a múlt hónapban Detroitban. "A mobilitási világ és az autó bemutatóink sokat változtak."

Tíz évvel ezelőtt, Alberts úr becslése szerint a világszerte működő autópopuláció 50 márkára és 350 modellre terjedt ki. Manapság, amikor olyan nevek tűnnek el, mint a Saab, a Scion, a Mercury és a Pontiac, valamint az olyan autógyártók, mint a General Motors és a Ford, még mindig megválasztják a felállást, számításai szerint ezek a számok akár 20 százalékkal is csökkentek.

Mindez kevesebb autót jelent Alberts úr szőnyegén. Sőt, ahogy az autógyártók egyre inkább kihasználják a közösségi média és a rövidebb gyártási idők előnyeit, a modellbemutatók, amelyek történelmileg ősszel és télen zajlottak - amikor sok bemutatót terveznek - most egész évben megtörténnek.

Annak ellenére, hogy a közelmúltban megjelent hírek a hagyományos autós műsorok közelgő megszűnését hirdetik, ezek a jóslatok korainak tűnnek.

A legnagyobb események továbbra is nagy tömegeket vonzanak, rengeteg potenciális vásárlóval. Becslések szerint tavaly 11 millióan vettek részt az ország 55 hagyományos autókiállításán - a klasszikus autó- és speciális kiállításokat leszámítva - a Foresight Research szerint, az ipari adatkövető cég Rochester Hills-ben (Michigan). A rekordot érő hideg idő ellenére a detroiti show a látogatottság elérte a jelentett 774.000-et, kissé elmaradva az előző évitől, de alig hal meg.


"Igaz, hogy a műsorok fejlődnek - de pozitív módon" - mondta Jennifer Colman, az Autóipari Kereskedelmi Szövetség vezetőinek elnöke. "Interaktív alkalmazásokat, meghajtókat és egyéb élményeket kínálnak, amelyek megfelelnek a fogyasztók igényeinek."